Fuktisol/Pordrän
- Fuktisol/Pordrän on tyyppihyväksytty salaojittava lämmöneriste maanalaisten rakenteiden eristykseen
- Salaojitus, kosteus- ja lämmöneristys, sekä kapillaarikatko. Kaikki samassa levyssä!
- Antaa rakenteelle mahdollisuuden kuivua luonnollisesti ja tehokkaasti ulospäin
- Toimii kuten Gore-Tex, pitää veden ulkopuolella, mutta päästää höyryn ulos
Levy on valmistettu solumuovikuulista(EPS) liimaamalla. Liimaus, joka suojaa kuulat kosteudelta. EPS-solumuovi takaa hyvän lämmöneristyksen.
Fuktisol/Pordrän-levyn ilmava rakenne toimii tehokkaasti vaaka- ja pystysalaojana.
Idea perustuu höyrypaine-eroihin ja kastepisteeseen levyn sisällä. Seinän lämmetessä kosteus virtaa höyrynä ulos rakenteesta viileämpää kohti, kunnes se pisaroituu ja valuu tehokkaasti Fuktisol/Pordrän-levyä pitkin salaojitukseen.
Levy on järkevää ja helpompi asentaa jo uudisrakennusvaiheessa, kosteusvaurioiden estämiseksi. Mikäli kuitenkin putkivuoto yllättää, kuivaa Fuktisol/Pordrän-perustus helposti, lämpöä tehostamalla.
Levyä käyttämällä säästät perustuskustannuksissa ja saat kuivat ja lämpimät perustukset.
Samaa tekniikkaa on käytetty jo yli 20 vuoden ajan, erittäin hyvin kokemuksin. Fuktisol/Pordrän on uuden tehtaan ja tuotekehittelyn tuloksena alan paras tuote, Ruotsin VTT:n(SP, Sveriges provningsanstalt) testien mukaan.
Käyttöalueet (esim.):
- Käännetyt katot
- Urheilukentät
- Tukimuurit
- Maanalaiset kellarin seinät
- Alapohja
U-arvo
Maanalaisen ulkoseinän U-arvo
Laskettu Suomen rakentamismääräyskokoelman C3 ja C4 mukaan, jotka tulivat voimaan 1.10.2003.
Laskelmassa käytetty Fuktisol/Pordrän-levyllä Tyyppihyväksyntätodistuksen n:o 0389/97
mukaista lämmönjohtavuusarvoa Lambda n =0,037 W/m K.
Kevytsoraharkot muurattuna (10 mm täydet saumat), lämmönjohtavuusarvo nn =0,25 W/m K (Suomen rakentamismääräyskokoelman C4 mukaan).
Maanalainen ulkoseinärakenne:
- soratäyttö
- suodatinkangas
- 100 mm Fuktisol- levy (g=19 kg/m3)
- 290 mm kevytsoraharkkomuuraus, täydet saumat
- tasoituslaasti/sisäpinta
Maanalainen ulkoseinä:
a) 1m:n korkuinen reuna-alue maanpinnassa ulkoseinän lämmönvastus:
R = 0,40 + 0,100/0,037 + 0,290/0,25 + 0,13 = 4,393 m2 K/W
Lämmönläpäisykerroin U = 0,228 W/(m2 K) => U = 0,23
b) Sisempi (alempi) maanalainen ulkoseinä, lämmönvastus:
R = 1,60 + 0,100/0,037 + 0,290/0,25 + 0,13 = 5,593 m2 K/W
Lämmönläpäisykerroin U = 0,179 W/(m2 K) => U = 0,18 < vaadittu 1.10.2003 alkaen, enintään U = 0,25 W/(m2 K).
Lisätietoja Fuktisol/Pordrän-levystä RT-kortista: RT L- 36370.
Turku 9.1.2004
Ins. tsto Rainer Oy
RI Rainer Tyynelä
Varastointi
FUKTISOL/PORDRÄN salaojittavat lämmöneristeet on varastoitava auringon valolta suojattuna esim. peitteen alla. Levypaketit kuljetetaan ja varastoidaan aina lappeellaan, jotta levyt eivät liimaannu kiinni toisiinsa. Levypaketteja ja irtolevyjä kannattaa käsitellä varoen turhien rikkoutumisten välttämiseksi.
Esimerkiksi FUKTISOL/PORDRÄN eristetty lattia kestää erittäin hyvin betonivalumiesten kävelyn sen päällä.
FUKTISOL/PORDRÄN on paras markkinoilla oleva salaojittava lämmöneriste kaikilta ominaisuuksiltaan, huomaat sen sitä asennettaessa, kun vertaat muihin levyihin.
Kysymyksiä
Kuinka paksu eristeen pitää olla kellarin seinässä?
Minimipaksuus on 100 mm, jotta rakenne toimisi oikeaoppisesti ja kosteus siirtyisi ulos rakennuksesta.
Millä Fuktisol/Pordrän-levyä työstetään?
Esim. pikaterä saha riittää, ammattilaiset käyttävät useasti vannesahaa.
Minkä lujuista Fuktisol/Pordrän-levyä pitäisi käyttää?
Lattiarakenteissa riittää pääsääntöisesti 19 kg/m3 levy. Yli kolme metriä syvissä kellarieristyksissä käytetään alhaalla 30 kg/m3 levyä tai kaksi kerrosta eli 200 mm 19 kg:n levyä päällekkäin.
Saako sisäpuolella kellarinseinän olla myös lämmöneristettä?
Mikäli sisäpuolen eristeitä ei voida poistaa, on hyvä nyrkkisääntö käyttää ulkopuolella kaksinkertaista kerrosta, kuin sisäpuolen lämmöneristeen paksuus. Näin kastepiste siirtyy varmasti ulos seinärakenteesta.
Tarvitaanko Fuktisol/Pordrän-eristetyssä lattiassa kapillaarisorakerrosta?
Ei tarvita. Levy toimii kapillaarikatkona. Pohjan tasaukseen on syytä käyttää parin sentin 6-12 sepelikerrosta, jotta levy ei rikkoudu päällä kävellessä.
Tarvitaanko Fuktisol/Pordrän-seinäeristeen yhteydessä C 2:en suosittelemaa 200 mm salaojasorakerrosta?
Ei tarvita, koska levy toimii myös pystysalaojana ja sen veden läpäisykyky on 370 litraa/ minuutissa, eli huomattavasti salaojasoraa parempi.
Käyttäessäni Fuktisol/Pordrän-eristettä kellarirakenteessani, voinko käyttää vesieristettä sisäpuolella laattojen alla?
Kyllä voit ja rakennustapaohjeemmekin sen vaativat pesutiloihin. Muutenkin rakenne on oikeaoppinen rakennusfysiikan mukainen tiivis sisältä, ulospäin harveneva.
Miten Fuktisol/Pordrän-levy toimii lattian alla?
Aivan samoin kuin kellarinseinässäkin, eli siirtää ylimääräisen kosteuden vesihöyrynä lämpimästä viileämpää kohti. Lämpötilaeron olisi suositeltavaa olla vähintään 3 astetta lattian ja maaperän välillä, jotta maassa oleva kosteus pysyy maaperässä.
Poikkeaako lattialämmitystalon eristysvaatimus jotenkin patterilämmitteisistä?
Lattiaeristyksen minimivahvuus yleisesti on 15 cm, mutta suosittelen lämmitettäviin lattioihin vähintään 20 cm:n eristystä, jottei maaperä pääsisi lämpiämään liikaa. Ruotsissa käytetään lämmitettävissä lattioissa, jopa 30 cm eristystä. Jotta saisimme edullisemmin paksumman eristekerroksen voidaan käyttää betonilattian alla 10 cm vesihöyryä läpäisevää Solupolystyreenilevyä ja sen alla, 10 cm salaojittavaa lämmöneristettä, jolloin rakenteesta tulee tiivis sisältä ja ulospäin harveneva. Näin kosteus voi vesihöyrynä kulkeutua esteettä kohti viileämpää maaperää. Muovikalvoja ja hyvin tiiviitä lämmöneristeitä on lattiarakenteissa syytä välttää, varsinkin, kun sisäpintakin on hyvin tiivis.
Miten Fuktisol/Pordrän-levy poikkeaa perusmuurilevystä?
Levy ei muodosta ulkopuolelle tiivistä kalvomaista pintaa, joka estää kosteuden siirtymisen ulos rakenteesta. Perusmuurilevyn ongelma on liian korkea lämpötila levyn ja kellarinseinän välissä, jolloin perustuksista ulospurkautuva vesihöyry ei pysty kondensoitumaan levyn pintaa, kuten on suunniteltu. Perusmuurilevy ei toimi lämmöneristeenä, eikä pystysalaojana.
Olen kuullut, että Fuktisol/Pordrän-levy on kallista?
Levyjä tekevä kone on melko hidas ja rahti, sekä arvonlisävero nostavat vielä hintaa. Mutta on laskettava aina kokonaiskustannus koko eristystyölle ja silloin levyn käyttö ei tule sen kalliimmaksi, kuin mikään muukaan vaihtoehto. Käytettäessä Fuktisol/Pordrän-tekniikkaa voidaan yleensä 2/3 osaa kaivuumassoista käyttää täyttöihin ja kallis massanvaihto pienenee oleellisesti. On myös huomioitava, että levy toimii rakenteen kuivaajan koko sen käyttöiän, vähintään 50 vuotta, mihin muut käytettävät tuotteet eivät pysty.
Mistä raaka-aineista Fuktisol/Pordrän-levyt valmistetaan?
Solupolystyreenikuulia liimataan yhteen bitumilateksiliimalla. Usein ruskeaa väriä luullaan tervaksi, mutta tervaa ei voida sen hajoamisen takia käyttää sideaineena. Bitumilateksilla myös suojataan samalla Solupolystyreenikuulat vettymiseltä.
Kuinka vanha tuote on salaojittava lämmöneriste?
Tuotehan on alunperin saksalaisten puutarhureiden keksintö ja siitä alkaa olla aikaa jo 50 vuotta. Olen nähnyt avattuna noin 20 vuotta vanhoja rakenteita, eikä tuote ole ollut laadultaan uutta hunompi.
Voisinko käyttää Fuktisolia/Pordräniä myös uuteen talooni?
Totta kai ja silloin se juuri pitäisi asentaa, eikä kosteusvaurioiden syntymisen jälkeen. Tekniikka sopii erinomaisesti yhteen hyvin vesihöyryä läpäisevien kevytsoraharkkojen kanssa. Samoin kaikkien muottivaluharkkojen, joihin valetaan sisään vetistä betonia, jolloin tehokas kuivuminen nopeuttaa rakenteiden kuivumista melkoisesti. Fuktisol/Pordrän-levyillä voidaan myös ratkaisevasti kohottaa U-arvoja ja hyödyntää kompensaatiolaskelmaa tarvittaessa.
Täytyykö salaojaremontin yhteydessä odotella rakenteiden kuivumista?
Ei tarvitse, koska maaperässä on aina viileämpää, kuin seinärakenteessa ja levyn aikaansaama kuivumisprosessi alkaa välittömästi, kaivannon täyttämisen jälkeen.